EI-scout weekend

10 september 2014

Als je erover nadenkt is het onbegrijpelijk dat er een leiding tekort is bij onze vereniging. De groepsdynamiek die er tijdens ons groepsweekend was toont met hoeveel enthousiasme de vrijwilligers zich inzetten als persoon en als groep. Laat me er wat over vertellen.

De ei-scout

 Ons weekend heet de EI-scout. Zoals de naam al doet vermoeden ligt de nadruk dit weekend op eieren. Eieren bij het ontbijt, gepaneerde eieren uit de frituur en Russische eieren. Maar ook spellen met eieren en we ontvingen allen een ei dat we het gehele weekend moesten verzorgen. Sommige echte 'ouders' hebben dit ei met liefde verzorgt, een enkeling brak het ei binnen een minuut of tien en een ander ging er op zitten bij het ontbijt. Dan hadden we nog Kimberly die het ei van Mark brak en Remko's ei was gezien de lucht waarschijnlijk al een dag ervoor gebroken.

 Die gebroken eieren zijn ook meteen een mooi bruggetje naar het eerste spel, het zogenaamde 'eiermep'. Alle deelnemers werden in zes team verdeeld waarmee je het hele weekend moest samenwerken. De eerste opdracht was echter dat alle teamcaptains mochten eiermeppen. Hetgeen er op neer komt dat je met een spatel moet proberen het, op het hoofd gebonden, ei van de anderen kapot te slaan. Geren, gelach en heel veel kapot geslagen eieren was de kern van het spel.

Is dat het enige dat we onder groepsdynamiek scharen, lollige spellen? Juist niet, dezelfde avond viel het me op hoeveel serieuze gesprekken er gevoerd werden onder het genot van een glas Belgisch bier. Want we waren tenslotte in België. Het waren serieuze gesprekken over het leiding geven en de leidingteams. Serieuze gesprekken over functies en de toekomst van de vereniging.

Pannenkoeken in Antwerpen

Zaterdagmorgen stapten we allemaal in de auto, op weg naar Antwerpen. Wat we daar gingen doen? Alleen de organisatie wist het. Aangekomen op de Groenplaats werd het ons in ieder geval duidelijk dat we het zouden moeten zien te redden zonder geld en telefoon. Deze werden allemaal in een enveloppe stopt die stevig werd verzegeld. We kregen daarna een andere enveloppe met coördinaten, die we moesten vinden. Op de betreffende coördinaten moest gezocht worden naar een rood bankje met de volgende aanwijzing. Onderweg moesten er zoveel mogelijk foto's gemaakt van eieren of woorden met de letters 'ei' erin. Nu kan ik je vertellen dat, na een lange tocht waarin bijna iedere meter wel een foto werd genomen van een 'ei', er helemaal geen bankje stond op de betreffende coördinaten. Je zoekt wat rond en gaat dan toch twijfelen aan je kennis. Vragen komen op, zoals kunnen we geen coördinaten meer lezen? Hebben we een rekenfout gemaakt? Of is het bankje weggehaald? O, o, o, wat moet de organisatie gelachen hebben, want er was natuurlijk helemaal geen rood bankje...

De volgende opdracht die ons na lang zoeken toch werd gegeven was het verzamelen van melk, bloem, eieren (joh), boter en suiker. Even naar de supermarkt gaan om de ingrediënten te kopen zat er niet in, want we konden niet bij ons geld. Toch gingen we naar de supermarkt, misschien kregen we de producten wel mee in ruil voor een klusje. Na het spiegelen van de koffie en thee in de Biologische supermarkt hadden we het grootste gedeelte van de ingrediënten bij elkaar gesprokkeld. De rest van de producten werden verkregen door restauranthouders lief aan te kijken. Onze groep ging voor deze aanpak, maar de andere groepen waren even creatief. Zo werden er boodschappen ingepakt bij de kassa en naar de auto gebracht. Ook was er een groep die winkelwagens inzamelde.

 Nog even waren we bang dat we bij iemand thuis pannenkoeken moesten gaan bakken voor de verkoop, maar dat viel mee en het was nog leuker ook. We keerden terug naar de Groenmarkt waar we met een gasfles en kookstel pannenkoeken konden bakken en deze konden verkopen aan voorbijgangers. Het viel meteen op dat sommige het recept van pannenkoeken niet wisten. 1-2-3 jongens, heel makkelijk! Uiteindelijk leek het toch wel op beslag en kon er door een groep gebakken worden en de anderen sprinten het plein over op zoek naar slachtoffers. Want zo mag je het eigenlijk wel noemen. Alhoewel, er kwamen ook opvallend veel mensen even kijken wat er gebeurde op het plein en kochten meteen een pannenkoek. Het ultieme doel werd uiteindelijk bereikt; voldoende geld voor een drankje op het terras in de binnenstad.

Kippen tegen de Hanen

Bij terugkomst op het clubhuis was er een avondmaal voorbereid en gelegenheid om een uurtje te slapen. Die jeugd van tegenwoordig is ook niet zoveel meer gewend namelijk. Dat we nog energie moesten overhouden voor het avondprogramma was wel een deuidelijk. We speelden namelijk de Hanen tegen de Kippen in ei-kostuum. De zelf bedachte outfits waren weergeweldig!

 Velen kennen het van RTL4, als de jongens tegen de meisjes, maar het is zeker dat onze versie leuker was. Quizmasters Jeroen en Miranda legden de teams met hun vragen het vuur aan de schenen. Het viel nog niet meer om vragen over zeer gevarieerde onderwerpen zoals eieren te beantwoorden. Helaas speelde Team 3 vals door Adriaan te verraden met een opmerking als Allememaggies in het spel "Wie ben ik". Dat spel bleek in z'n geheel nog niet zo makkelijk, al wist Irene vrij snel dat ze Beatrix was en werd ook Gorden vlot geraden door Lise. Daarentegen bleek Arie Boomsma moeilijker te raden dan gedacht en wisten de meesten niet eens wie Erik de Zwart is.

De jury had nogal wat te verduren tijdens het spel, aan hun hoofddeksels kan dat niet gelegen hebben. Waarschijnlijk lag het meer aan het feit dat er ongeveer 30 betweters waren in de vorm van kandidaten.

Bij de laatste opdracht moesten de teamcaptains boven een bak met eieren kurken en moest de rest van het team zo veel mogelijk Disney vragen beantwoorden. Dit totdat de captain het niet meer hield en in de eieren zou vallen. Hi-la-risch. Een paar vielen 'per ongeluk' naast de emmer en paar hebben een heerlijke broek vol eier-resten gehaald.

De uiteindelijke overwinning ging officieel naar Team 2, maar de discussies over vals spel of fouten van de jury zullen waarschijnlijk nog weken duren. Belangrijker is dat het een geweldige avond was. Met veel gelach met elkaar en om elkaar. Dit tijdens de quiz en tot in de vroege uurtjes daarna. Zoals Bram opmerkte; “Ik heb morgen niet alleen spierpijn van het gehurkt boven de eieren hangen, maar ook in mijn buik van het lachen.”

De groepsdiscussie

 De zondag was een serieuze dag. Het wordt binnen de groep al 'de dag van Mark' genoemd. Mark onze groepsbegeleider heeft de leiding over een discussie stuk. Afgelopen jaar zijn we een groepsontwikkelingstraject van Scouting Nederland gestart dat je de mogelijkheid geeft om de puntjes op de i te zetten binnen je vereniging. Rob Emmen onze regiocoach kwam vanuit Nederland om de discussie te leiden. Vragen kwamen aan bod als wat hebben we afgelopen jaar gedaan? En wat kunnen we nog verbeteren? Dat leidt tot interessante discussies, maar de belangrijkste vraag van de dag was misschien wel; Wat gaan we het komende jaar oppakken als groep?

Een laatste belangrijk punt was de nieuwe AED. Scouting Alblasserdam heeft er een gesponsord gekregen van de SNS Bank en we hebben geleerd deze te gebruiken. Niet dat we hopen dat het ooit moet, maar het is een geruststellende gedachte dat we indien het nodig is gebruik kunnen maken van dit apparaat.

Hierna moesten we natuurlijk gezamenlijk even opruimen en kregen we, hoe toepasselijk,  een stuiter-ei als bedankje van de organisatie.

Bedankt

Dit brengt mij op het laatste en zeker niet onbelangrijkste. Dit weekend was een succes door de groepsdynamiek, maar zeker ook door de perfecte organisatie. Miranda, Jeroen, Peter, André en natuurlijk Dennis, bedankt!

Kom maar op met die nieuwe leiding, we kunnen je gebruiken en je vindt het zeker leuk!
Gegroet, David